JONGEREN UIT DE SCHULD MET EEN APP.

  • Contenttype:
    • Interview
  • Themes:
    • Innovation

1 op de 5 jongeren in Nederland hebben serieuze betalingsproblemen. Als je dat niet goed aanpakt, achtervolgt (en beheerst) het je je leven lang. Met een slimme app helpen wij jongeren om zelf schulden af te lossen.

Jamal Oulel: ‘Op mijn 18de begon ik met ondernemen. In 2016 ging het even wat minder met me en toen begonnen de rekeningen zich op te hopen op de deurmat. Eerst maar een paar, maar toen zoveel dat er ook incassobureaus bij betrokken werden. Eigenlijk ging het ‘maar’ om 2.500 Euro, maar ik merkte hoe snel de schulden groeiden.

Incassobureaus rekenen namelijk boetes als je te laat betaalt, waardoor schulden alleen maar groter worden. Ik dacht: “Hier moet ik wat mee doen.”En zo ontstond Socialdebt. Een movement en non-profit onderneming die betalingsproblemen van jongeren (tussen de 18 en 27 jaar) op een andere manier oplost dan nu in de markt gebruikelijk is. Het platform rekent namelijk geen boetes, maar beloont juist goed gedrag.

‘Onze missie is om ervoor te zorgen dat er tegen 2030 niet meer verdiend wordt aan schulden. Waar anderen helpen bij schulden, lossen wij ze op. Dat doen we door schulden over te nemen van de schuldeisers en het aantal openstaande rekeningen te reduceren tot één overzichtelijke maandelijkse betaling. Dynamische oplossingsplannen, een beloningssysteem en geen boetes, kosten of rentes zorgen ervoor dat jongeren bij Socialdebt alle ruimte krijgen om zelfstandig en menswaardig uit de schulden te komen.

Ik merkte hoe weinig mogelijkheden je hebt, ook bij een kleine schuld.

Jamal Oulel, Socialdebt

Rotterdam is een prachtige diverse stad met enorm veel talenten en inspirerende ondernemers, maar daarnaast zijn er ook veel uitdagingen. Het is ook de stad waar de meeste betalingsproblemen bestaan onder jongeren. Daarom is er hier ook zoveel behoefte aan een onderneming zoals Socialdebt.

Rotterdam is een fijne plek voor een ondernemer. Het is een echte doen stad, schouders eronder, we helpen elkaar. We staan open voor nieuwe initiatieven. Bij Socialdebt werken we veel samen met partners zoals het Jongerenloket, de gemeente Rotterdam en andere hulpverleners. Zo proberen we zoveel mogelijk jongeren in een vroeg stadium te helpen met hun schulden.’

Ontmoet de iconen

Jamal Oulel is een van onze Rotterdamse iconen. Benieuwd naar andere iconen? Klik dan hier.

Share this page